Pas Didesak Henti Peralatkan Sami Buddha

Detik Perubahan

Pas didesak hentikan tindakan mengaitkan sami Buddha untuk kempen pilihanraya.

Oleh HANA MARYAM

PASIR PUTEH – Persatuan Siam Malaysia (PSM) mendesak pemimpin Pas Kelantan supaya tidak memperalatkan kumpulan sami Buddha bagi tujuan kempen sepanjang Pilihan Raya Umum Ke-13 untuk memancing undi masyarakat Siam di negeri ini, kata Presidennya, Siri Neng Buah.

Beliau berkata, tindakan itu dianggap sebagai tidak menghormati peradaban dan peraturan institusi keagamaan masyarakat berkenaan.

Siri Neng Buah berkata, tindakan Pas mengheret institusi kesamian dalam kempen politik termasuk mengedar dan menampal paparan gambar Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersama dengan sami tempatan perlu ditarik balik.

“Tindakan itu menyentuh sensitiviti masyarakat Siam yang menganut agama Buddha. Sami Buddha tidak sepatutnya ditafsirkan sebagai individu yang berpihak kepada suatu kumpulan sedangkan mereka adalah berkecuali dari melibatkan diri dalam arena politik sebaliknya berfungsi sebagai rujukan dalam kehidupan penganut Budha.

“Saya beri peringatan kepada Pas supaya menghentikan pendekatan sedemikian dan tidak mencanang perpecahan dalam masyarakat kami,” katanya kepada pemberita selepas…

Lihat pos aslinya 386 kata lagi

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s